نکته های در خصوص وسواس های مطالعاتی توسط دکتر جلالی

وسواس مطالعاتی چیست؟ +راهکارهای عملی برای ازبین بردن وسواس در خواندن برای دانش آموزان

وسواس مطالعاتی

قطعا براتون پیش اومده که آیا بارها یک مطلب رو بخونین و هر بار حس کنین مفهوم مطلب رو نگرفتین. یا اینکه بعد از خوندن درس دائما تو این فکر هستین که نکنه چیزایی که خوندم یادم بره. این شرایط برای همه حداقل یکبار به اتفاق افتاده اسم این حس یا رفتار وسواس مطالعاتی هست.

وسواس در خواندن دروس باعث میشه شما همیشه در حالت استرس باشین و بعد ساعت ها مطالعه، چیزی از درسی که خوندین یاد نگیرین. حال ما در تیم بروکاکنکور تصمیم گرفتیم که به موضوع وسواس در مطالعه بپردازیم. در ادامه این موضوع رو بیشتر باز میکنیم و با هم راهکار های مقابله با وسواس مطالعاتی رو مرور میکنیم.

فهرست مطالب

نشانه های وسواس مطالعاتی

بازگشت به عقب

در این حالت از وسواس مطالعاتی دانش آموز حس می کنه متنی که خونده رو خوب یاد نگرفته. به همین دلیل بر میگرده از اول جمله، اول صفحه یا حتی اول فصل شروع به خوندن می کنه. که این اتفاق میتونه بار ها در یک بازه مطالعاتی کوتاه اتفاق بیوفته و عملا بازده دانش آموز رو تا 80 درصد کاهش بده.

مدیریت زمان

در این حالت از وسواس مطالعاتی، دانش آموز دائما با این تصور که زمان کمی برای مطالعه داره درس می خونه. دانش آموز به خاطر وجود همین استرس و نگرانی نمی تونه درست تمرکز کنه و عدم تمرکز باعث افت شدید کیفیت مطالعه میشه.

حواس پرتی

حواس پرتی یا پرش ذهنی هم یکی از نشونه های وسواس مطالعاتی به حساب میاد. وقتی دانش آموز مشغول مطالعه یک بخش هست. و ذهنش درگیر موضوع دیگه ای باشه، قاعدتا موضوع رو نمیفهمه. و مجبوره یک مطلب رو حداقل 2 الی 3 بار بخونه تا متوجهش بشه. پیشنهاد میکنم مرورها در بازه زمانی اصولی را جایگزین مطالعه 2 یا چند باره یک مطلب کنید.

مرور

کند خوانی

وقتی شما مطالب درسی رو کلمه به کلمه و خیلی آروم بخونین، نمی تونین مفهوم جملات رو درست متوجه بشین. از طرف دیگه کند خوانی به دلیل اتلاف وقت زیادی که داره رفته رفته باعث ایجاد استرس و عدم تمرکز در دانش آموز میشه.

 

آسیب های وسواس در خواندن

  • استرس و اضطراب همیشگی
  • عدم تمرکز
  • عدم اعتماد به نفس
  • افت شدید تحصیلی
  • فراموش مطالب
  • عقب افتادن از برنامه ریزی
  • شلوغی و پریشانی ذهن
وسواس مطالعاتی

راهکار های ترک وسواس مطالعاتی

ترک بلند خوانی

یکی از عواملی که باعث ایجاد وسواس مطالعاتی میشه بلند خوانی هست. به این صورت که دانش آموز موقع خوندن هر متنی کلماتش رو بلند بلند میخونه و با خودش تکرار می کنه. برای ترک کردن این عادت میتونین چند روز در یک مکان که در اون مجبور به حفظ سکوت هستین، درس بخونین. فضایی مثل کتابخانه یا پانسیون!

دوری از کلمه خوانی

وقتی شما مفاهیم رو به صورت کلمه کلمه بخونین طبیعتا هم سرعت پیشرفت کمتری دارین. همچنین مطالبی که دارین میخونین رو یا اصلا نمی فهمین و یا ناقص می فهمین. از این به بعد سعی کنین وقتی می خواین یک متن درسی رو مطالعه کنین. عبارات رو به صورت یک جا بخونین. و مفاهیمش رو برای خودتون جا بندارین.

مطالعه در حالت ثابت

اگه شما از اون دسته از دانش آموزایی هستین که حین درس خوندن راه میرن، لطفا این عادت رو کنار بگذارید. اولین آسیبی که این مدل درس خوندن بهتون میزنه اینه که باعث میشه بعد نیم ساعت درس خوندن، از نظر فیزیکی خسته بشین. و انرژی برای درس خوندن براتون باقی نمونه.

جدای از این خستگیه، وقتی شما حین درس خوندن راه میرین، بخشی از ذهنتون درگیر راه رفتن هست. یعنی تمرکزتون به طور کامل روی درس نیست. و این باعث میشه بازده مطالعاتی شما کم بشه. و این موضوعات خود باعث ایجاد وسواس مطالعاتی میشن. پیشنهاد میکنم به جای راه رفتن و یا خوابیدن حین مطالعه، پشت میز و روی یک صندلی استاندارد بشنید.

برنامه ریزی اصولی

اگر وظایف شما در طول یک روز مشخص باشه، اگر بدونید که دقیقا چه کاری را باید در چه بازه زمانی انجام دهید. احتمال وسواس در خواندن دروس نیز کاهش پیدا میکنه. معمولا افراد بدون برنامه دلیلی برای مطالعه باکیفیت و اصولی ندارن. و به همین دلیل، مشکلاتی نظیر وسواس، بی انگیزگی و نداشتن حس درس خوندن به سراغشان میاد.

ساعت مطالعاتی متعادل

یک باور خیلی اشتباه که بین دانش آموز ها هست اینه که هرکسی که بیشتر درس بخونه موفق تره! در صورتی که به غیر از میزان مطالعه، کیفیت مطالعه هم مطرح هست. اگه شما 14 ساعت درس بخونین ولی به خاطرش از زمان خواب و استراحت خودتون بزنین، باعث میشه بدنتون بعد از چند روز با کمبود خواب مواجه بشه و کیفیت مطالعاتی شما به طرز وحشتناکی کاهش پیدا کنه. پس سعی کنین ساعت مطالعاتی خودتون رو متناسب با توانایی ها و شرایطی که دارین مشخص کنین.

درس خواندن در سکوت

بعضی مواقع پیش میاد که یک سری از دانش آموز ها میگن من وقتی آهنگ بی کلام و آروم گوش میدم بهتر مطالب رو میفهمم. این ادعا شاید خیلی درست و منطقی نباشه! اگه این موضوع صحت داشت. مطمئن باشین که کتابخانه های معروف دنیا برای افرادی که در اون مکان در حال مطالعه بودن، موسیقی لایت و سمفونی بتهوون پخش می کرد.

وقتی شما حین دیدن یا شنیدن یه چیز مشغول به مطالعه میشین، بخش شنیداری و دیداری ذهنتون درگیر اون میشه. و عملا چیزی از مطلبی که مطالعه کردین دستگیرتون نمیشه. پس سعی کنین در سکوت مطالعه کنین تا ببینین چقدر تاثیر مثبت در یادگیری شما داره.

تک منبعی بودن

خریدن چند منبع هم سطح برای یک درس هم از بدترین وسواس های مطالعاتی محسوب میشه. اگه شما حس می کنین داشتن چند کتاب می تونه شما رو به موفقیت نزدیک تر کنه سخت در اشتباه هستید. در این حالت ذهن شما نمی تونه بین کتاب هایی که دارین اولویت بندی کنه.

از طرفی دیگه استرس اینکه نتونین همه این کتاب ها رو تموم کنین باعث میشه تمرکزتون بهم بریزه. و دوباره همون قصه افت کیفیت و … . پس بهتره که برای هر درس یک کتاب از کتاب هایی که در یک سطح هستن انتخاب کنین. و با همون پیش برین و اگه تمومش کردین. و احساس کردین که دیگه براتون نکته جدیدی نداره، می تونین به سراغ یک کتاب با سطح بالاتر برین.

پیوسته خوانی

برگشت به عقب یکی از بدترین و شایع ترین علل وسواس مطالعاتی محسوب میشه. وقتی حین مطالعه یک مطلب هی به عقب بر گردین و بخواین از اول شروع به خوندن اون خط یا پاراگراف یا حتی صفحه بکنین، ذهن خودتون رو به این نوع خوندن شرطی می کنین. این اتفاق باعث میشه هم زمان زیادی رو از دست بدین. و هم به جای فهمیدن کلیت مطلب، روی جزئیاتی تمرکز کنین که بدون داشتن درک کلی از اون موضوع نمی تونه بهتون کمکی بکنه.

پس سعی کنین وقتی یک پاراگراف رو شروع کردین تا آخرش رو بخونین. و توی همون دور اول مفهوم مطلب رو دریافت کنین. می تونین برای ترک این وسواس مطالعاتی شایع، یک کاغذ سفید یا یک تیکه مقوای سفید رنگ بردارین. و بعد از مطالعه هر پاراگراف، اون رو روی متن پاراگراف قرار بدین تا چشمتون بهش نیوفته و نتونین برگشت به عقب رو انجام بدین.

تند خوانی

تند خوانی یکی از بهترین روش ها برای رها شدن از وسواس مطالعاتی محسوب میشه. اگه شما با روش های تند خوانی آشنایی پیدا کنین، می تونین هم سرعت و هم کیفیت مطالعاتی خودتون رو چند برابر افزایش بدین.

سخن پایانی

وسواس مطالعاتی یکی از موضوعات خیلی مهم در زمینه مشاوره و کنکور هست که متاسفانه خیلی بهش پرداخته نیمشه. در این مقاله در مورد وسواس مطالعاتی، انواع اون و راهکار های رهایی از این موضوع صحبت کردیم. امیدوارم مطالبی که براتون نوشتم بتونه در مسیر قبولی کنکور کمک حالتون باشه و شما رو از شر وسواس در خواندن درس ها خلاص کنه.

موفق و پیروز باشین

احسان جلالی

مدیر گروه آموزشی بروکا کنکور

برای کسب اطلاع از خدمات مشاوره تیم بروکا کنکور، لطفا فرم زیر را پر کنید.

کارشناسان ما ظرف 24 ساعت آینده با شما تماس میگیرند و راهنماییتون میکنن.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://brocakonkur.com/?p=1276
اشتراک گذاری:
واتساپتوییترفیسبوکپینترستلینکدین
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

اگر میخوای یک جلسه مشاوره رایگان با تیم بروکاکنکور داشته باشی،فرم زیر رو پر کن♥

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x