در دو مقاله قبل یعنی نگرانی در دوران کنکور و هوش بالا یا پشتکار قوی چند مورد از مواردی که برای موفیقت در کنکور تاثیر گذار هستند رو توضیح داده بودیم.
عواملی مثل تلاش و پشتکار فرد، میزان هوش و استعداد، شرایط محیطی و انگیزه و علاقه فرد و…
شاید خیلی از افراد تصور کنند که تلاش خود اون ها به تنهایی برای موفیقت کافی هست و دیگه نیاز به مورد دیگه ایی ندارند.
والبته در این بین کسانی هم هستند که به تنهایی و با تلاش خودشون تونستن رتبه خوبی کسب کنن و تو رشته مورد علاقشون ادامه تحصیل بدن .
اما خب در این بین از تاثیر به سزایی که خانواده میتونه در موفقیت فرد کنکوری داشته باشه نمیتونیم غافل بشیم.
ما همواره از محیط پیرامونمون تاثیر میپذیریم . افرادی که در طول روز با اونها در ارتباط هستیم نوع محیطی که در اون داریم رشد میکنیم، اینکه در محیط امن و ارامش بخش باشیم، نه محیطی که هر روزه پر از استرس و تنش باشه در روحیه ما خیلی تاثیر گذار هست.
در مورد کنکور درسته که وجود امکانات درسی خیلی خوبه و احتمال موفقیت فرد رو بیشتر میکنه اما باید خانواده ها دقت کافی رو در این زمینه داشته باشن تا دچار افراط و تفریط نشن.
به عنوان مثال استفاده از کتاب های تستی و کلاس های کمک اموزشی، خیلی خوب هستند اما یه سری از خانواده ها نقش خودشون رو تنها در حمایت مالی از فرزندان خلاصه کردن و از دیگر ابعاد این موضوع خودشون رو غافل کردن.
خرید انواع و اقسام کتاب های کمک درسی نه تنها باعث موفقیت نمیشه بلکه باعث سردرگمی بیشتر فرد میشه. تجربه ثابت کرده که مطالعه چند تا کتاب خوب و مفید و مرور همون کتاب ها خیلی نتیجه بخش تر از وقتی هست که برای هر درس شما ده ها کتاب تست برای فرزندانتون تهیه کنید و اونها رو ملزم به استفاده و مطالعه تمام کتاب ها و شرکت در انواع و اقسام کلاس های کمک اموزشی بکنید.
کلاس های آموزشی برای دروسی که در اون ضعیف هستین خیلی میتونه مفید باشه ولی اگه بخوایین در تمام کلاس ها ثبت نام کنین این به ضرر شماست.
چون در این صورت شما کل روز رو مشغول رفت و امد سرکلاس ها و آموزش هستین و بعد کلاس ها هم خسته میشین و ممکنه تا چند ساعت بعد حس درس خوندن نداشته باشین.
باید دقت داشته باشین به همون میزان که اموزش میبینین، باید سعی کنید برای مرور مطالب و کار کردن نمونه سوال و تست هم وقت بزارین.
بعضی از خانواده ها تمام تلاششون رو انجام میدن تا امکانات رو برای فرزند کنکوریشون فراهم کنن تا به گونه ایی خیال خودشون رو راحت کنند که بله ما به فرزندمون خیلی توجه داریم و در عوض فراهم کردن این امکانات از طرف مقابل انتظار دارندحتما حتما تو بهترین رشته قبول بشه و از این طریق متوجه استرس و فشاری که به فرد کنکوری وارد میکنن نیستن.
خانواده های عزیز گاهی فراموش میکنن که فرزند اونها قرار نیست هر آنچه که اونها در نوجوانی نتونستن به اون دست پیداکنن، رو براشون برآورده کنه.
در قدم اول باید سعی کنن که خود فرد برای آینده تصمیم بگیره و دراون رشته ایی که خودش علاقه داره تحصیل کنه.
مثلا پدری خودش دوست داشته که دکتر بشه و به دلایلی شرایط کافی برای قبولی تو این رشته رو نداشته و اما حالا با تحت فشار گذاشتن فرزندشون اونو مجبور میکنن که حتما رشته تجربی بخونه و باید پزشکی قبول بشه بدون اینکه به علاقه فرزندشون توجه کنن.
فرزند خودشون رو ابزاری میبینن تا با رشته ایی که قبول میشه پیش بقیه اعضای فامیل فخر بفروشن و کلاس بزارن.
در مواردی مشاهده شده که خانواده ها سعی میکنن با ایجاد حس گناه در فرد اونو به درس خوندن مشتاق تر بکنند. مثلا گفتن جملاتی مثل :
ما برای تو هر نوع امکاناتی که لازم اما تو درس نمیخونی قدر نمیدونی و… این حرفا.
با این جملات بیشتر حس استرس و شاید سر خوردگی و تحقیر رو احساس کنن تا حس تشویق شدن به درس خوندن.
ترسوندن فرد از اینده ایی که اگه درس نخونی هیچی نمیشی، تو حتما باید تو دانشگاه خوب درس بخونی، حتما رشته تاپ قبول بشی، یامقایسه کردن با بقیه افراد کنکوری که دیگران چه رشته و دانشگاه هایی قبول شدن و توسری زدن و سرزنش کردن باعث تنش و اضطراب بیشتر فرد میشه
قبولی در رشته و دانشگاه خوب و تصور اینده ایی با جایگاه اجتماعی و در امد بالا چنان برای بعضی از خانواده ها مهم هست که تمام تلاش و کوشش خودشون رو میکنن تا بتونن هر انچه امکانات رفاهی و درسی رو برای فرزندانشون فراهم کنند تا اونها بتونن بهترین نتیجه ممکن رو بدست بیارن.
اما در این بین باید دقت کافی داشته باشن تا مبادا در صورت عدم قبولی و نگرفتن نتیجه دلخواه باعث مشکلات روحی و روانی در فرد کنکوری بشن.
گاهی در مواردی حتی مشاهده شده که در اثر فشار و استرس زیادی که به دانش اموز وارد میشه نگرانی از عدم قبولی در کنکور و سرافکنده و شرمنده شدن در مقابل خانواده و فامیل چند روز مانده به کنکور به حدی استرس وارد میش که حتی قادر به شرکت در جلسه کنکور نمیباشند.
خانواده های عزیز باید دقت کافی داشته باشن تا ازمقایسه کردن فرزندان کنکوریشون با بقیه افراد فامیل و اشنا خود داری کنند
هر فرد کنکوری شرایط خاص خودش رو داره
یه سری از افراد توانایی این رو دارند که با ساعت مطالعه خیلی کم نتیجه خیلی خوبی بگیرند این دسته افراد تمرکز بالایی در هنگام مطالعه دارند یا ممکنه از هوش و حافظه ی بالاتری نسبت به دیگر افراد برخور دار باشند.
درمقابل هستند افرادی که برای گرفتن نمرات بالا در ازمون نیاز به ساعت مطالعه بالاتری دارند نیاز به دفعات مرور بیشتر و کار کردن نمونه سوالات بیشتری دارند تا بتونن مطالب اون درس رو تو حافظه بلند مدت خودشون ثبت کنند.
یکی دیگر از مواردی که خانواده ها باید دقت کنن اینه که مواظب باشن تا مبادا بین حزف هاشون فرزنشون تحقیر بشه.
دوران کنکور به خودی خود پر از استرس و تنش هست و لی در بعضی موارد مشاهده میشه که خانواده به جای اینکه فرزند خودش رو تشویق به درس خوندن کنه و حرف هایی بزنن که فرزندشون احساس عزت نفس وتوانمندی کنی به اشتباه باعث تحقیر فرزندشون میشن.
اون ها به مراتب فرد کنکوری رو سرزنش میکنن و اشتباهات گذشته اون رو به رخ میکشن مثلا نمرات پایینی که در ازمون های قبلی کسب کردن یا عدم قبولی در کنکور سال قبل رو مطرح میکنن و متوجه این موضوع نیستن که دارن استرس بیشتری به فرد وارد میکنن.
خانواده باید تمام تلاش خودش رو به کار بگیره تا حس اعتماد به نفس و باهوش بودن رو در فرزندش تقویت کنه و اینکه در هر صورت فرزندشون رو قبول دارن و میدونن که اون تمام تلاش خودش رو به کار برده.
رعایت تعادل در دوران کنکور یکی از شاخصه های مهمی هست که بهتره رعایت بشه گاهی در فضای خونه جو بدی ایجاد میشه به گونه ایی که به دیگر اعضای خانواده هم فشار و استرس وارد میشه. اینکه سر هر روشن و خاموش شدن تلوزیون بحث ایجاد میشه کسی حق گفت و گو نداره و در محیط خونه باید همه سکوت کامل اختیار کنن.
رفت و امد همه ی افراد محدود میشه نه حق بیرون رفتن و مسافرت و تفریح دارن چون در این صورت فرد کنکوری در خونه تنها میمونه و نه از اون طرف کسی حق مهمون دعوت کردن نداره چون باعث ایجاد سرو صدا میشه وتمرکز فرد کنکوری بهم میخوره.
درسته کنکور دوره خیلی مهم و حساس و سرنوشت سازی هست اما این دلیل نمیشه که خود فرد یا پدر و مادر از سایر اعضای خانواده انتظار داشته باشن تمام مدت رو کاری نکنن و در بست در اختیار دانش اموز باشن.
این کار باعث میشه تنش بیشتری در محیط خانواده ایجاد بشه راهکار بهتر اینه که تا حد ممکن بتونن کمی از رفت و امد هارو کنترل و محدود تر بکنن اما تعطیلی کامل اون ها امکان پذیر نیست.
این فرد کنکوری هست که باید سعی کنه وقت و برنامه خودش رو تنظیم کنه بتونه خودش رو عادت بده که در انواع محیط بتونه مطالعه داشته باشه.
در مواقعی که خانواده قصد مسافرت رفتن دارن نباید انتظار داشت که همه برنامه خودشون رو به خاطر کنکور کنسل کنن در اینموقع باید نشست و فکر کرد که انجام کدوم کار بهتره.
اینکه در خونه تنها بشینه و به مطالعه دروسش بپردازه و یا همراه خانواده چند روزی به مسافرت بره و بعد مسافرت برنامه درسی فشرده تری رو اجرا کنه.
دوران کنکور یه ماه یا دوماه نیست بلکه موضوع سر یه سال یا حتی بیشتر هستش و در این دوران باید هم خود فرد کنکوری و هم سایر اعضا تلاش خودشون رو انجام بدن تا همکاری لازم رو داشته باشن و هیچ کدوم از افراد از همدیگه انتظارات نامعقول نداشته باشن.
به امید اینکه این دوران پر از استرس به خوبی پشت سر گذاشته بشه.
مرسی از همراهی همیشگیتون
موفق و پیروز باشید🌹